Het afgelopen voorjaar werd Studio ’t MOJ gekozen als winnaar van de ontwerpwedstrijd voor de gemeenschappelijke ruimten van een voormalig kantoorpand aan het Jaagpad in Rijswijk. Dit pand is door Maatschap CoJo getransformeerd tot studentenhuisvesting en biedt woonruimte aan 90 internationale studenten. De door SHS Delft geïnitieerde wedstrijd had daarbij als doel om de gemeenschappelijke ruimten met een totaaloppervlakte van circa 350 vierkante meter een waardevolle toevoeging te laten zijn voor de toekomstige bewoners.

Studio ’t MOJ bestaat uit Olaf Bruins, Maarten Suykerbuyk en Jaap Sybenga. In de afgelopen maanden hebben zij, in samenwerking met SHS Delft, Joris Gribnau en Martin Minkes en zijn team, hun plan ‘Touristic Student Advisor’ gerealiseerd.

afbeelding8De voormalige kantine van het pand is getransformeerd tot gemeenschappelijke ruimte. Deze wordt gedefinieerd  door een groot element van hout, dat hem opdeelt in kleinere ‘ruimtes’ en zo goed bruikbaar maakt. Die kleinere delen hebben ieder een eigen invulling en activiteit gekregen. Zo is er plek om te studeren, ruimte om borrels te organiseren en kunnen de bewoners ervoor kiezen om aan een gezelschapsspel of juist aan een actief spel deel te nemen.
Daarnaast dragen verschillende toevoegingen bij aan het stimuleren van interactie. Op krijtborden kunnen ideeën worden uitgewisseld, ervaringen worden gedeeld, afspraken worden gemaakt en eventuele fieldtrips worden gepland. Toeristische en praktische tips verschaffen afbeelding6de bewoners met informatie over de TU Delft, de stad Delft, de omgeving van Delft, Nederland en Europa.

Ook hebben de jongens van Studio ’t MOJ een efficiënte manier bedacht om de entreehal functioneel in te richten. Bestaande stenen plantenbakken zijn bedekt met steigerhout, zodat deze als zitbanken gebruikt kunnen worden. Hier kunnen de studenten op elkaar wachten, voordat ze bijvoorbeeld samen naar de TU Delft fietsen of gezamenlijk een andere Nederlandse stad bezoeken.

Op de gang richting de studentenhuizen hangt een grote wereldkaart, waarop de bewoners met punaises kunnen laten zien waar ze vandaan komen.

Aangezien het belangrijk was dat de focus van de ontwerpwedstrijd op de binnenruimtes lag, heeft SHS Delft de buitenruimte getransformeerd. Met een aantal simpele ingrepen is de voormalige parkeerplaats omgetoverd tot een gezellige ontmoetingsplek. De beplanting is verwijderd en daar is een terras van grind voor in de plaats gekomen. Eenvoudige, comfortabele loungemeubels van gebruikte pallets nodigen de bewoners uit om neer te ploffen en samen een biertje te drinken. Op de parkeerplaats zelf is een voetbalveldje geschilderd en aan de rand staan picknicktafels en een barbecue.

afbeelding7De opening van het getransformeerde complex vond plaats op dinsdag 6 september. Er lag een rode loper bij de entree, waar Joris Gribnau iedereen namens Maatschap CoJo verwelkomde. In zijn speech werd ook SHS Delft nadrukkelijk bedankt voor de organisatie van de ontwerpwedstrijd en de inzet bij het voltooien van de gemeenschappelijke binnen- en buitenruimte. De wethouder van de gemeente Rijswijk nam het woord daarna van hem over en daaruit kwam de dankbaarheid voor dit project duidelijk naar voren. Dankzij dit studentencomplex wordt de afstand tussen Delft en Rijswijk verkleind en brengen nieuwe bewoners weer leven naar een voormalig leeg terrein.
Nadat het lintje op geheel officiële manier was doorgeknipt stond de champagne klaar, had men de mogelijkheid om een rondleiding door het complex te krijgen en werden er culinaire hapjes uitgedeeld. Omroep West en Rijswijk.tv waren ook aanwezig om de opening vast te leggen. Het resultaat hiervan is te vinden via de volgende links:

Omroep West
Rijswijk.tv

afbeelding4

Share on Facebook18Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone