nl | en

THE PROJECT

In the spring of 2016, SHS Delft initiated a design competition for the common areas of a former office building in Rijswijk. This building has been transformed into student housing by Maatschap CoJo and offers 90 international students a place to live. The goal of the competition initiated by SHS Delft was to turn the 350 square meter of common spaces into a valuable addition to the entire project.

The design competition was won by Studio ‘t MOJ, consisting of Maarten Suykerbuyk, Olaf Bruins and Jaap Sybenga. In collaboration with SHS Delft, Joris Gribnau and Martin Minkes and his team they have realised their plan ‘Tourist Student Advisor’.

The former canteen of the building is transformed into a common area. This space is defined by a large element of wood, which splits it up into smaller areas and thereby makes it more useful. Those sub-areas are each characterized by their own activity. Students can study there, meet their flatmates for some drinks, they can play board games or join a table tennis competition.
Moreover, several additions promote interaction. On blackboards, the residents can exchange ideas, share experiences, make appointments or plan possible fieldtrips. Touristic and practical tips furthermore provide them with information about the TU Delft, the city of Delft, the surrounding areas, the Netherlands and Europe.

Studio ‘t MOJ also re-organised the entrance hall in a very effective and functional way. Existing stone planters are covered with wooden planks, transforming them into comfortable benches. There, the students can wait for each other, before they cycle to the university or visit a different Dutch city together.
On the way to the student houses, you pass an immense world map, on which drawing pins point out where the residents come from.

Since it was important that the design competition focussed on the interior spaces, SHS Delft has transformed the outdoor area. Some simple adjustments have converted a former parking area into a sociable meeting place. The plants have been removed to make room for a terrace, whereby the residents can relax on comfortable lounge furniture made from wooden pallets and drink a beer together. On the parking area, a soccer field, picnic tables and a barbecue can be found.

The official opening took place on Tuesday the 6th of September. A red carpet was rolled out at the entrance hall, where Joris Gribnau welcomed everyone on behalf of Maatschap CoJo. In his speech, SHS Delft was thanked for organising the design competition and for helping with the completion of the common interior spaces and outdoor area. Afterwards, the alderman of the municipality of Rijswijk took over and his gratitude for this project became very apparent. Thanks to this student complex, the distance between Delft and Rijswijk will be reduced and new residents will bring life into a previously vacant area.

locatie-jaagpad

LOCATION

This student complex is situated in the Plaspoelpolder in Rijswijk. Even though this is not within the city of Delft, all important facilities can be reached easily by bike. The old city centre of Rijswijk is less than 5 minutes away, the train station of Delft is reachable within 15 minutes and the Technical University campus is 20 minutes away. Moreover, tram 1, which runs from Delft Tanthof to Scheveningen, stops on the opposite side of the water.

Address: Jaagpad 1, 2288 AB Rijswijk