Sven Volkers

Over Sven Volkers

(+31) 6 300 15 448

Masterstudent Architecture, TU Delft

In 2011 heb ik samen met nog vier studenten van de TU Delft SHS Delft opgericht in de veronderstelling dat wij als studenten in staat moesten zijn in onze eigen huisvesting te kunnen voorzien en zo structurele leegstand te lijf te gaan. Na bijna drie jaar in het bestuur te hebben gezeten en in totaal vier jaar later kan ik met trots zeggen dat studenten en dus eindgebruikers in staat zijn het roer van klassieke partijen bij herbestemming over te nemen.

Na mijn periode bij SHS Delft ben ik gestart met mijn Master Architecture aan de Technische Universiteit van Delft. Na mijn werkzaamheden bij SHS Delft ben ik wel gaan beseffen dat niet alleen de rol van de architect veranderd, maar ook de opgave. Doordat de leegstand epidemische vormen heeft aangenomen is transformatie en herbestemming naar mijn mening de belangrijkste opgave voor de komende jaren.

Een bestuursjaar bij SHS Delft
Vanaf maart 2011 tot en met februari 2013 ben ik als voorzitter voornamelijk betrokken geweest bij de zoektocht naar leegstaand vastgoed en de gesprekken met de verschillende eigenaren. Deze gesprekken liepen in eerste instantie moeizaam omdat de stichting net bestond en wij als bedrijf eerder werden gezien als een opdracht voor de opleiding dan dat wij daadwerkelijk in staat werden gesteld leegstaand vastgoed te herbestemmen. Dit heeft ertoe geleid dat wij als bedrijf goed moesten nadenken hoe wij daadwerkelijk projecten van de grond konden krijgen. Doordat ik langere tijd bij de stichting betrokken ben geweest, heb ik de eer gehad dit in grote lijnen te mogen vastleggen.

De jaren bij SHS Delft hebben vooral duidelijk gemaakt dat herbestemmen niet iets is wat ‘even’ gedaan kan worden. Vooral de regelgeving heeft voor veel vertraging gezorgd bij het eerste project. SHS Delft is voornamelijk een leermoment geweest waarin ik als Bouwkunde student ben gaan inzien dat er meer is dan alleen maar ontwerpen, en ben ik duidelijk gaan inzien hoe de praktijk in zijn werk gaat. Het is een leerproces geweest waar geen studie mij op voor had kunnen bereiden. Ik ben daarom trots dat ik dit samen met nog vier studenten heb mogen opzetten en deze kans heb gegrepen. Alle kennis die ik in de jaren bij SHS Delft heb opgebouwd neem ik nu mee naar mijn Master Architecture.

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone