Aanloopperiode eerste project SHS Delft

Aanloopperiode eerste project SHS Delft

Als SHS Delft proberen een aantal studenten van de TU Delft tijdelijke woonruimte te realiseren. Voor en door studenten, in een kantoorgebouw dat leegstaat en geïnspireerd door andere tijdelijke projecten.In dit blogdagboek doen Arda Basak en Duco Blanken verslag van de dagelijkse mee- en tegenvallers op weg naar het eerste project. In deze eerste blog stellen ze zichzelf – en het project – aan u voor.

 

Door Duco Blanken

 

Sinds september 2012 vervul ik de rol van penningmeester bij SHS Delft. Het afgelopen jaar heb ik me dus beziggehouden met de transformatie van leegstaand vastgoed, heel wat anders dan mijn “normale” bezigheden: mijn studie technische natuurkunde. Voor mijn bestuursgenoten Charlotte in’t Hout, Arda Basak en Sven Volkers ligt de link met de studie iets meer voor de hand: zij studeren bouwkunde aan de TU Delft.

De Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting Delft is opgericht in maart 2011. Dit is gebeurd naar aanleiding van een bezoek van wethouder Pieter Guldemond van studentenpartij STIP aan het herontwikkelingsproject AL16 in Utrecht. Hij was van mening dat als iets dergelijks in Utrecht kon, het met Delftse studenten waarschijnlijk nog een stuk beter kon. Het eerste bestuur is toen gevormd: Sven is hier de laatst overgeblevene van.

In de eerste periode is er, naast de administratieve rompslomp die bij het oprichten van een stichting komt kijken, onderzocht welke panden in Delft en ook in Rijswijk eventueel geschikt zouden zijn om te transformeren. Vele pandeigenaren zijn aangeschreven, zonder veel succes. Totdat in mei 2012 een leegstaande torenflat in Delft op ons pad kwam. Sinds september 2012 (bij de toetreding van Charlotte en mij tot het bestuur) is de focus volledig op dit pand gelegd.

In eerste instantie zijn we vooral aan de slag gegaan met ontwerpen en met het drukken van de verbouwkosten. De pandeigenaar was heel enthousiast en bood ons zelfs nog een naastgelegen pand aan om te transformeren, wat het project definitief haalbaar leek te maken. Echter een personeelswijziging bij de pandeigenaar, en het feit dat in de huidige tijd financiering zonder onderpand vinden erg lastig is, hebben er voor gezorgd dat het project niet zo snel is gerealiseerd als gehoopt.

Momenteel zijn we in samenwerking met een oude rot uit het vastgoed, die zeer enthousiast is over ons concept, bezig de laatste eindjes aan elkaar te knopen: het huurcontract met de pandeigenaar, de definitieve verbouwplannen, het beheer en het regelen van financiering. Er zitten dus veel zeer spannende ontwikkelingen aan te komen, waarvan mijn bestuursgenoten en ik u middels dit blogdagboek op de hoogte willen houden.

Geen reacties

Je reactie toevoegen