“Als ideeën niet absurd zijn, dan zit er geen toekomst in”

“Als ideeën niet absurd zijn, dan zit er geen toekomst in”

Met deze quote in het achterhoofd zijn 15 studenten gisteren aan het werk gegaan met ideeën voor circulaire keukens en badkamers. Na een inloop met koffie en thee werd de dag afgetrapt met een introductiepraatje van onze voorzitter Liesbeth. Het doel van de dag: een grote stap zetten in de ontwikkeling van circulaire producten voor tijdelijke transformatieprojecten.

Voordat de studenten zich op dit vraagstuk stortten, werd er door Bas Slager van Repurpose een inspirerende presentatie gegeven over circulair bouwen. Bij Repurpose worden bestaande materialen ingezet als bouwstenen voor nieuw en onderscheidend vastgoed. Zo hebben ze bij het project Vechtclub XL allerlei wanden gemaakt van oude deuren uit portiekflats.

Tijdens de brainstormsessie werd de groep in tweeën gesplitst: de ene groep focuste zich op een ontwerp voor de circulaire keuken, de andere groep op ideeën voor een circulaire badkamer. Daarbij werden de studenten begeleidt door Bas Slager en Anne van Stijn.  Bas Slager gaf  een aantal interessante aanknooppunten om de studenten op weg te helpen en Anne van Stijn, die aan de TU Delft onderzoek doet naar circulaire keukens en cv-ketels, zette haar kennis in om de studenten te helpen waar nodig.

[vc_row][vc_column][vc_images_carousel images=”4041,4048,4050″ img_size=”full” onclick=”link_no” speed=”4000″ autoplay=”yes” wrap=”yes”][/vc_column][/vc_row]

Na een heerlijke lunch van De Barbaar werd de middag afgetrapt met een presentatie van Theo en Beate Bouwman, de oprichters van Woody’s Housing. Toen hun dochter in 2011 in Amsterdam ging studeren en geen betaalbare studentenkamer kon vinden, is dit echtpaar opzoek gegaan naar een oplossing.  Dat heeft geresulteerd in de Woody: een knusse, gezonde, duurzame, aanpasbare, flexibele, stapelbare, volledig circulaire studio. Momenteel wordt er een Woody gebouwd op de Green Village van de TU Delft, deze is over drie weken te bekijken. Na die presentatie zijn alle studenten weer aan het werk gegaan om de resultaten van de brainstormsessie om te zetten  in concrete ideeën. Dit bleek af en toe lastig te zijn, omdat de regels voor dit nieuwe terrein nog niet allemaal even duidelijk zijn.  Er werden dan ook uitspraken gedaan als : ‘je hoeft niet altijd volgens de norm te werken, als je maar laat zien dat het werkt!’ Hierbij gaf Martin Minkes, van aannemersbedrijf Minkes OR, praktische tips over de technische uitwerking van de ideeën. Aan het einde van de middag hebben beide groepen de ideeën gepresenteerd en vervolgens werd de dag afgesloten met een gezellige borrel.

Zo is gisteren een eerste, grote stap gezet in de richting van duurzame, tijdelijke transformatie op circulaire wijze. Hiervoor willen we Bas, Anne, Theo, Beate, Martin en de studenten hartelijk bedanken. Daarnaast veel dank aan Waltman voor het verschaffen van schetsmateriaal en aan De Barbaar voor de heerlijke koffie, thee en lunch. De absurde ideeën zijn er, nu verder!