Circulaire en duurzame oplossingen

Circulaire en duurzame oplossingen

Begin deze maand is het bestuur van SHS aanwezig geweest op de Bouwbeurs 2019, waarin het thema circulariteit centraal stond. Circulariteit en duurzaamheid zijn onderwerpen die steeds belangrijker worden. Het zijn niet niet zomaar trends: duurzame en circulaire oplossingen zijn noodzakelijk voor de bouwwereld!

Wat is de missie van SHS op het gebied van duurzaamheid en circulariteit?

SHS Delft streeft allereerst naar het creëren van sociale duurzaamheid, door het samenbrengen van doelgroepen die een moeilijke positie op de woningmarkt kennen. Onze ambitie is daarnaast om het bouwkundig transformeren van vastgoed voor zowel tijdelijke als permanente duur op een duurzame en circulaire manier aan te pakken. Juist tijdelijke transformatieprojecten zijn bij uitstek geschikt voor het toepassen van recyclebare en circulaire materialen, omdat de functie van het gebouw binnen een relatieve korte tijd weer verandert. Dankzij de demontabele uitvoering van producten kunnen deze na de exploitatieperiode van het ene tijdelijke transformatieproject bovendien direct worden verplaatst naar een volgend project. Daarnaast wordt bij het bedenken van ontwerpoplossingen rekening gehouden met een eventuele dubbele functie die een product kan vervullen.

De huidige bouwsector is echter nog niet ingericht op het realiseren van circulaire gebouwen. Er is wel langzaam een overgang te herkennen van een lineair opgebouwde keten naar een circulaire, duurzame bouwsector. Om dit proces te versnellen is het van belang dat iedereen in de keten zich bewust is van het belang van circulariteit en zich onafhankelijk van de schaal hier voor inzet. Ook kleinere projecten kunnen hier al aan bijdragen! SHS heeft in de afgelopen jaren al een begin gemaakt met circulaire en duurzame oplossingen.

Wat heeft SHS tot nu toe bereikt op dit gebied?

Een van de projecten waarin duurzaam gebruik van materialen centraal staat, is de multifunctionele ruimte in de studentenflat Aan ’t Verlaat. In het ontwerp van deze ruimte door #Experiment is gebruikt gemaakt van lokale producten, waarbij bijna alle materialen zijn hergebruikt of gemakkelijk recyclebaar zijn.

Daarnaast heeft SHS zich een tijd lang verdiept in het ontwikkelen van circulaire badkamers en keukens om deze eventueel toe te kunnen passen in toekomstige zeer tijdelijke transformatieprojecten.

Ook in het project Abtswoude Bloeit is gebruik gemaakt van duurzame producten. In plaats van het monteren van gloed nieuwe keukens, is gebruik gemaakt van keukens uit andere panden die nog in goede staat zijn. Hierdoor hebben kostbare materialen die anders weg waren gegooid weer een functie gekregen. In deze wooneenheden zijn daarnaast ook duurzame koelkasten en wasmachines aanwezig van HOMIE. Dit bedrijf houdt zich bezig met het aanzienlijk verminderen van de milieu-impact van huishoudelijke apparaten en op het leveren van betaalbare oplossingen door middel van een “pay-per-use” model. Door het analyseren van het gebruik van de wasmachines en koelkasten worden bewoners gestimuleerd om zuiniger en milieubewuster te leven. Dit koelkastenproject van HOMIE is inmiddels begonnen in Abtswoude Bloeit!

In Abtswoude Bloeit staat in de voortuin ook de zogenaamde solar canopy: een kleine terrasoverkapping met lichtgewicht, flexibele zonnecellen. Door dit type zonnecellen is een lichte constructie mogelijk, zodat er een slank en elegant ontwerp ontstaat. Het ontwerp is gemaakt door een jong architectenbureau genaamd Sunmotion, dat zich focust op het integreren van zonne-energie in architectuur.

Bouwbeurs 2019

Donderdag 7 februari was SHS uitgenodigd voor de Bouwbeurs 2019! Het thema van deze dag was circulariteit en daarmee een thema dat direct aansluit bij onze ambitie. Het was een dag vol inspiratie voor SHS. Het bestuur is veel te weten gekomen over wat er allemaal bij komt kijken bij het realiseren van een circulair bouwproject, waarbij materialen hergebruikt kunnen worden en een gebouw flexibel en toekomstbestendig ingezet kan worden. Het thema circulariteit was niet alleen op de beursvloer te zien in de vorm van allerlei bouw- en isolatiematerialen, maar ook in de circulaire projecten die zijn voorgedragen in meerdere lezingen. Er was onder meer een lezing van architect Hans Hammink van de Architekten Cie die het gebouw Circl op de Zuidas heeft ontworpen. Dit paviljoen is geheel energiezuinig en circulair demontabel ontworpen. Binnenkort zal het bestuur hier ook een rondleiding krijgen om volop inspiratie op te doen!

In de toekomst willen wij duurzaamheid en circulariteit nog een grotere rol laten spelen in onze projecten. SHS Delft zal op zoek gaan naar nieuwe circulaire en duurzame oplossingen om te integreren in de ontwerpen. Bovendien bieden de tijdelijke projecten van SHS Delft de mogelijkheid om als testing ground te fungeren voor dergelijke innovatieve oplossingen zoals die van HOMIE of Sunmotion. Het bestuur staat dan ook altijd open voor dit soort initiatieven van bedrijven!