Design & Build workshop Stadmakerscongres

Design & Build workshop Stadmakerscongres

In het nieuwe project Abtswoude Bloeit! zal op de begane grond een grote ruimte van zo’n 400 m2 ingericht worden als Woonkamer van de Wijk. In deze woonkamer kunnen niet alleen de bewoners, maar ook de buurt en andere geïnteresseerden elkaar ontmoeten en activiteiten ondernemen. Voor deze ruimte moet een ontwerp gemaakt worden en SHS Delft heeft daarvoor in samenwerking met de Veldacademie een Design & Build-workshop georganiseerd tijdens het Stadmakerscongres 2017.Op vrijdag 10 november vond het Stadmakerscongres in de Rotterdamse Schouwburg plaats. Hier kwam heel stadmakend Nederland samen om kennis te delen en elkaar te inspireren.

De dag werd afgetrapt met een gesprek in het Haltheater tussen Otto Trienekens (Veldacademie), Floris Alkemade (Rijksbouwmeester), Ralf Pasel (TU Berlijn), Bob Janse (Laurens Wonen) en onze voorzitter Margot Hols (SHS Delft). Hierbij kreeg Margot de kans om SHS Delft en het project Abtswoude Bloeit! voor te stellen. Bob Janse reageerde hierop met wat uitleg over zijn al gerealiseerde project, Samen&Anders (klik hier). In het tweede deel van het gesprek vertelde Ralf Pasel over de Home not Shelter-projecten, waar er middels het ontwerp samenkomst tussen bewoners wordt gestimuleerd. Floris Alkemade reageert als laatste op deze vorm van architectuur en het architectuuronderwijs in het algemeen.
Na deze opening startte de workshop in de openingshal van de Rotterdamse Schouwburg. Een mooie plek, waar veel bezoekers langslopen om een kijkje te nemen. De workshop begon met een voorstelrondje van de deelnemers en uitleg van het plan door Margot. Door de Berlijnse studenten die deelnemen waren al wat voorbereidingen getroffen; zo hebben zij op donderdag gewerkt aan een maquette van de ruimte.

In drie groepen werd gewerkt aan een eerste idee/concept/ruimte-indeling. De hoogleraren en het SHS bestuur liepen rond om vragen te beantwoorden en te helpen. Omdat het ontwerp in één dag gemaakt moet worden, zijn gedurende de dag verschillende intervisie-momenten gepland waar een deskundige jury de ontwerpen beoordeelde. De jury bestond uit Ralf Pasel (TU Berlijn), Margot Hols (SHS Delft), Otto Trienekens (Veldacademie), Pieter Graaff (Veldacademie), Joris Gribnau (CoJo Vastgoed) en Harry Vonk (huismeester Abtswoude Bloeit).

Aan het einde van de dag vonden er eindpresentaties plaats in het Haltheater. Op zaterdag 11 november zijn de Berlijnse studenten naar de locatie gegaan om het ontwerp verder uit te werken.

Op donderdag 16 november zal het mogelijk zijn voor buurtbewoners, bewoners van het pand en geïnteresseerden om het eerste ontwerp van de Woonkamer te bezichtigen. Klik hier als u meer over deze kijkmiddag wilt weten. In de week van 22 november zal het ontwerp gebouwd worden.

Houd deze pagina in de gaten voor updates over het ontwerp van de Woonkamer of like de Abtswoude Bloeit-Facebook!