Minder studenten door leenstelsel

Minder studenten door leenstelsel

Studenten vinden het maar niks om te lenen voor hun studie. 15 procent van de studenten op de universiteit was niet gaat studeren als ze hun studiefinanciering hadden moeten lenen.In een gezamenlijk onderzoek van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Onderwijs is gebleken dat als het leenstelsel er komt, 1 op de 10 studenten niet zal gaan studeren. Daarnaast gaat de helft van de hbo-studenten toch geen master doen en zullen veel studenten thuis blijven wonen.

De verwachte regelgeving omtrent het openbaar vervoer helpt hier echter ook weer niet in mee. De regering wil namelijk in één pakket het leenstelsel invoeren en de OV-studentenkaart afschaffen. Hierdoor kunnen studenten dus ook niet meer gratis reizen waardoor thuiswonen ook geen optie meer is. Oppositiepartijen zijn al geruime tijd bang dat minder mensen willen studeren. Uit het onderzoek blijkt dat deze angst niet ongegrond is.

Wij weten als studentenbedrijf hoe belangrijk studeren is. Daarom zullen wij er alles aan blijven doen om goedkope kamers aan te blijven bieden en alle faciliteiten te bieden die nodig zijn om snel te kunnen studeren. Want studeren moet voortkomen uit voldoende motivatie en het willen hebben van het juiste diploma en zou niet moeten afhangen van een financiële afweging.