Gemeenschappelijke ruimten van het studentencomplex Jaagpad 1

[vc_row css=”.vc_custom_1477645162042{margin-bottom: 0px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

nl | en

[/vc_column_text][vc_gallery interval=”3″ images=”3732,3733,3734,3724,3730″ img_size=”1110 × 450″][heading text=”HET PROJECT” tag=”h2″][vc_column_text]In het voorjaar van 2016 heeft SHS Delft een ontwerpwedstrijd geïnitieerd voor de gemeenschappelijke ruimten van een voormalig kantoorpand aan het Jaagpad in Rijswijk. Dit pand is door Maatschap CoJo getransformeerd tot studentenhuisvesting en biedt woonruimte aan 90 internationale studenten. De door SHS Delft geïnitieerde wedstrijd had daarbij als doel om de gemeenschappelijke ruimten met een totaaloppervlakte van circa 350 vierkante meter een waardevolle toevoeging te laten zijn voor de toekomstige bewoners.

De ontwerpwedstrijd is gewonnen door Studio ’t MOJ, bestaande uit Maarten Suykerbuyk, Olaf Bruins en Jaap Sybenga. In samenwerking met SHS Delft, Joris Gribnau en Martin Minkes en zijn team hebben zij hun plan ‘Touristic Student Advisor’ gerealiseerd.

De voormalige kantine van het pand is getransformeerd tot gemeenschappelijke ruimte. Deze wordt gedefinieerd door een groot element van hout, dat hem opdeelt in kleinere ‘ruimtes’ en zo goed bruikbaar maakt. Die kleinere delen hebben ieder een eigen invulling en activiteit gekregen. Zo is er plek om te studeren, ruimte om borrels te organiseren en kunnen de bewoners ervoor kiezen om aan een gezelschapsspel of juist aan een actief spel deel te nemen.
Daarnaast dragen verschillende toevoegingen bij aan het stimuleren van interactie. Op krijtborden kunnen ideeën worden uitgewisseld, ervaringen worden gedeeld, afspraken worden gemaakt en eventuele fieldtrips worden gepland. Toeristische en praktische tips verschaffen de bewoners met informatie over de TU Delft, de stad Delft, de omgeving van Delft, Nederland en Europa.

Ook hebben de jongens van Studio ’t MOJ een efficiënte manier bedacht om de entreehal functioneel in te richten. Bestaande stenen plantenbakken zijn bedekt met steigerhout, zodat deze als zitbanken gebruikt kunnen worden. Hier kunnen de studenten op elkaar wachten, voordat ze bijvoorbeeld samen naar de TU Delft fietsen of gezamenlijk een andere Nederlandse stad bezoeken.

Op de gang richting de studentenhuizen hangt een grote wereldkaart, waarop de bewoners met punaises kunnen laten zien waar ze vandaan komen.

Aangezien het belangrijk was dat de focus van de ontwerpwedstrijd op de binnenruimtes lag, heeft SHS Delft de buitenruimte getransformeerd. Met een aantal simpele ingrepen is de voormalige parkeerplaats omgetoverd tot een gezellige ontmoetingsplek. De beplanting is verwijderd en daar is een terras van grind voor in de plaats gekomen. Eenvoudige, comfortabele loungemeubels van gebruikte pallets nodigen de bewoners uit om neer te ploffen en samen een biertje te drinken. Op de parkeerplaats zelf is een voetbalveldje geschilderd en aan de rand staan picknicktafels en een barbecue.

De opening van het getransformeerde complex vond plaats op dinsdag 6 september. Er lag een rode loper bij de entree, waar Joris Gribnau iedereen namens Maatschap CoJo verwelkomde. In zijn speech werd ook SHS Delft nadrukkelijk bedankt voor de organisatie van de ontwerpwedstrijd en de inzet bij het voltooien van de gemeenschappelijke binnen- en buitenruimte. De wethouder van de gemeente Rijswijk nam het woord daarna van hem over en daaruit kwam de dankbaarheid voor dit project duidelijk naar voren. Dankzij dit studentencomplex wordt de afstand tussen Delft en Rijswijk verkleind en brengen nieuwe bewoners weer leven naar een voormalig leeg terrein.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1477645177976{margin-top: 0px !important;}”][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”3759″ img_size=”388 x 420″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][heading text=”LOCATIE”][vc_column_text]Dit Studentencomplex is gesitueerd in de Plaspoelpolder in Rijswijk. Ondanks het feit dat dit buiten Delft ligt, zijn alle belangrijke voorzieningen goed en snel per fiets te bereiken. Het oude centrum van Rijswijk is iets meer dan 5 minuten fietsen, bij het station van Delft zijn de bewoners binnen 15 minuten en de TU-campus ligt 20 minuten verderop. Daarnaast stopt tram 1, die tussen Delft Tanthof en Scheveningen rijdt, aan de overkant van het water.

Adres: Jaagpad 1, 2288 AB Rijswijk[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]