SHS op bezoek bij Van Nelle Fabriek!

SHS op bezoek bij Van Nelle Fabriek!

Na een half jaar mocht het SHS-bestuur weer op bezoek bij een van de leden van de Raad van Toezicht. Deze keer was het een uitje naar de Van Nelle Fabriek, georganiseerd door raadslid Meindert Booij.

Deze inspiratiesessies zijn bedoeld om kennis te kunnen wisselen en elkaar beter te leren kennen. Door deze uitjes regelmatig te plannen leert het bestuur ook over de werkzaamheden van de raadsleden en worden de bestuursleden in een nieuwe omgeving geprikkeld om zo weer inspiratie op te doen. Elke inspiratiesessie heeft steeds een overkoepelend thema waarin een link te vinden is met de werkzaamheden van de stichting.

Op vrijdag 28 september was het weer zover, het SHS-bestuur mocht op bezoek bij een van de leden van de Raad van Toezicht. Deze keer mocht het bestuur op bezoek bij Meindert Booij, oud-directeur van architectenbureau Broekbakema. Het kantoor van Broekbakema is momenteel gevestigd in de Van Nelle Fabriek, waar het bestuur een uitgebreide rondleiding kreeg. De Van Nelle Fabriek is één van de belangrijkste industriële monumenten van Nederland, dat inmiddels opgenomen is op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Van Nelle Fabriek is ontworpen in de jaren ’20 door architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt, dat inmiddels haar naam Broekbakema draagt. Van oorsprong werd de fabriek gebruikt voor de productie van tabak, koffie en thee. Continue was de fabriek onderhevig aan veranderingen om het productieproces te verbeteren. Meindert Booij, die zelf enkele grotere transformaties voor de Van Nelle Fabriek ontwierp, vertelde over ontwikkelingen die het gebouw meegemaakt heeft. Ondanks dat soms vernieuwende onderdelen aan de fabriek toegevoegd werden, veranderde het karakter van het gebouw niet doordat het zo modern en functioneel ontworpen is. Inmiddels is de fabriek grotendeels teruggebracht naar haar oorspronkelijke staat en biedt huisvesting aan verschillende bedrijven en organisaties.

Het bezoek aan de Van Nelle Fabriek was een unieke kans voor de bestuursleden om kennis te maken met een project dat vele transformaties heeft meegemaakt, maar toch de gedachte van haar oorspronkelijke ontwerp vastgehouden heeft. Het uitje was een leerzame les die SHS mee kan nemen in haar toekomstige projecten. Ook was het een unieke ervaring om kennis te maken met architectenbureau Broekbakema.

We willen Meindert Booij van harte bedanken voor de uitgebreide informatie en inspirerende dag door de Van Nelle Fabriek en het kantoor van Broekbakema.