Studio ’t MOJ wint ontwerpwedstrijd

Studio ’t MOJ wint ontwerpwedstrijd

SHS Delft kan met trots de winnaar van de ontwerpwedstrijd voor het Jaagpad in Rijswijk bekend maken. De wedstrijd was uitgezet voor een totaal oppervlakte van ongeveer 350 vierkante meter, waar studenten gebruik van moeten kunnen maken voor een verscheidenheid aan activiteiten zoals studeren, eten, film kijken en borrelen.

Om de gemeenschappelijke ruimten van het studentencomplex aan het Jaagpad in Rijswijk een toevoeging te laten zijn voor de studenten heeft SHS Delft in samenwerking met Joris Gribnau een ontwerpwedstrijd geïnitieerd. Het voormalig kantoorpand aan de rand van de Plaspoelpolder wordt getransformeerd naar studentenhuisvesting en zal vanaf augustus 2016 woonruimte bieden aan 90 internationale studenten. De deelnemers van de ontwerpwedstrijd hebben de verkeersruimte en de grote voormalige kantine onder de loep genomen.

SHS Delft ontving 13 zeer uiteenlopende ontwerpen, allen met veel potentie. De jury heeft de plannen gezamenlijk uitvoerig bestudeerd en vier plannen gekozen die door mochten naar de tweede ronde. Met deze vier teams is de feedback van de jury besproken. Vervolgens hebben deze teams drie weken de tijd gehad om het plan naar een hoger niveau te tillen en het de gewenste uitwerking te geven. Hierbij hebben ze hulp gehad van Martin Minkes, de aannemer die verantwoordelijk is voor de transformatie van het Jaagpad. Dit leidde uiteindelijk tot de inzendingen voor de tweede ronde, welke allen zeer ver uitgewerkt waren inclusief sfeerbeelden, kostenramingen en bouwhandelingen.

Na lang beraad is de jury uiteindelijk tot een eenduidig besluit gekomen welk ontwerp in haar ogen uitgevoerd zou moeten worden op het Jaagpad 1 in Rijswijk. Hiernaast is besloten welke ontwerpen de tweede en derde prijs zullen ontvangen.

De teams die samen op de derde plek eindigen zijn in willekeurige volgorde ‘En Masse’ door Roos de Jong, Oukje van Merle en Anne de Zeeuw en ‘Home from Home’ van Ziwei Zhu, Shea McGibbon en Jasper de Wert. De jury oordeelde over ‘En Masse’: een zeer flexibele ruimte waarin de student de hoofdrol speelt en keuzevrijheid heeft tussen verschillende bezigheden, die een aanvulling zijn op het vooraf opgestelde Programma van Eisen. De jury was tevens erg te spreken over het sterke concept voor de entreeruimte. Over ‘Home from Home’ oordeelde de jury dat het een designconcept is met veel allure en dat ze veel uitspraak deden over de sfeer in de ruimte, waardoor goede inleving mogelijk was. Tevens waren zij erg te spreken over de manier waarop dit ontwerpteam de internationale student goed in overweging neemt.

De tweede prijs gaat naar Studio4Fier, bestaande uit David Kooymans, Sjoerd van Greevenbroek en Jort Westinga. De jury oordeelde hierover: een haalbaar plan waarin de functionaliteit sterk naar voren komt. In het ontwerp is goed nagedacht over hergebruik van bestaande elementen en de behoefte van de internationale student.

De winnaar van de ontwerpwedstrijd is Studio ’T MOJ, IMG_2535bestaande uit Olaf Bruins, Maarten Suykerbuyk en Jaap Sybenga, met het plan ‘Touristic Student Advisor’.
De jury vond het concept en daarmee de verdeling van de ruimte in dit plan het sterkst. De ruimte is met behulp van een groot element opgedeeld en gedefinieerd en hierdoor goed bruikbaar. Het centrale element in het ontwerp zorgt tevens voor het aansporen tot interactie tussen de studenten en het uitwisselen van informatie over de directe omgeving en de wat verdere reizen. Hiernaast hebben zij op een simpele manier de entree ruimte functioneel weten in te vullen.

SHS Delft zal samen met Studio ’T MOJ, Joris Gribnau en Martin Minkes en zijn team er alles aan doen dit ontwerp tot een succesvolle uitwerking te brengen. De realisatie zal in de zomer plaatsvinden en het gebouw zal eind augustus 2016 gereed zijn.

 

 

RenderVoorruimte (1)

GR Entree

 

Reacties: 1

  1. […] Studio ’t MOJ wint ontwerpwedstrijd […]

Reacties zijn gesloten.