
Wonen in een tijdelijk getransformeerde zorginstelling
Het vinden van een kamer in een studentenstad is voor veel studenten een flinke opgave. Zeker als je van ver moet komen is het noodzakelijk dat je zo snel mogelijk je eigen plek hebt. Jarenlang was er steevast een tekort aan vaste kamers in Delft. Met name voor buitenlandse studenten kon dit voor problemen zorgen. Het initiatief van SHS Delft om leegstaand vastgoed tijdelijk te transformeren tot studentenwoningen heeft een grote bijdrage geleverd aan het oplossen van dit probleem.
Door: Haye Rijkens
Waar de grote commerciële spelers als DUWO inzetten op nieuwbouw van studentenkamers, maakt SHS Delft gebruik van bestaand vastgoed om in de toenemende vraag naar studentenkamers te kunnen voorzien. Op deze manier kunnen er snel hoogwaardige kamers worden aangeboden voor relatief lage huurprijzen. Dit principe kent alleen maar winnaars; leegstaand vastgoed wordt weer tijdelijk in gebruik genomen, wat goed is voor de buurt en de pandeigenaren. Het aantal vaste studentenkamers neemt toe, waardoor studenten sneller een vaste uitvalsbasis hebben. En goedkopere studentenkamers geven studenten meer financiële ruimte.
SHS Delft bestaat inmiddels zes jaar en heeft in die tijd meerdere tijdelijke transformatieprojecten opgeleverd en deelt hierbij zo veel mogelijk de kennis en ervaring die het heeft opgedaan met geïnteresseerde studenten en vak experts. Enkele jaren geleden heb ik een jaar in het bestuur van deze stichting plaatsgenomen ten tijde van het eerste transformatieproject ‘De Zusterflat’. Dit transformatieproject leverde 150 studentenkamers op voor zowel reguliere als buitenlandse studenten. Gedurende het jaar heeft het bestuur van SHS Delft veel werk verzet en is het project uiteindelijk enkele maanden na mijn bestuursjaar gerealiseerd en in gebruik genomen.
Het leerzame aan een bestuursjaar bij SHS Delft is dat je als student met slechts theoretische kennis en een drive om zaken aan te pakken hierbij in het diepe wordt gegooid en geleidelijk aan wegwijs wordt in de praktijk van de vastgoedwereld. Als civiele techniekstudent, omgeven door voornamelijk bouwkundestudenten, leverde dat een aangename uitwisseling van inzichten op en heb ik veel geleerd in dat jaar. Doordat het bestuur gevormd wordt door studenten, is er ook vanuit het oogpunt van de student naar de transformatie gekeken. Studenten weten immers zelf vaak het best wat de gemiddelde student wil in huis. Zo zijn er veel praktische afwegingen gemaakt om voor de student de ideale woonomgeving te creëren. Zodra het project dan eindelijk is opgeleverd vraag je je dan ook vaak af hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het pand te wonen.
Een jaar na mijn bestuursjaar bij SHS Delft, werd een nieuwe tijdelijk transformatieproject opgeleverd en ben ik, deels nog met diezelfde vraag in mijn hoofd, met een viertal vrienden verhuisd naar een gedeelde woning in het project dat SHS Delft heeft opgeleverd in een voormalige zorginstelling van GGZ Delfland. Ten tijde van schrijven woon ik daar anderhalf jaar en nadat ik jaren in een ander studentenhuis in het centrum van Delft heb gewoond, kan ik deze vraag dan ook inmiddels beantwoorden. In eerste instantie is het even wennen om in een voormalige zorginstelling te wonen. Op het moment dat wij daar introkken voelde en oogde het nog deels kaal en ouderwets. Een systeemplafond, luxaflex en TL-verlichting is nu niet exact wat je zou verwachten in een studentenkamer, maar anderzijds went het snel en met een paar aanpassingen hier en daar is het in een handomdraai een leefbare ruimte. Het is dan ook gaaf om te zien hoe snel deze stoffige zorguitstraling veranderde in een frisse leefomgeving voor studenten.
De overige woningen waren ook snel in gebruik genomen en langzaam aan kreeg het pand een levendige uitstraling en sfeer. De helft van het pand, dat in totaal meer dan honderd kamers telt, bestaat uit internationale studenten, wat een leuke, diverse identiteit aan het pand geeft. In de zomer bleek pas echt dat het wonen hier meer biedt dan in het centrum van Delft. Het enorme park dat voor de deur ligt nodigt uit om de barbecue aan te steken of een potje te voetballen met de overige bewoners van de ‘Zusterflat’ en de ‘Paviljoens’. De zee van ruimte en de groene rustieke omgeving, terwijl je binnen enkele minuten in het centrum of de TU kan zijn, is dan ook een ideale plek om als student te wonen.
Het benadrukt voor mij de noodzaak van initiatieven als SHS Delft om woonruimte voor studenten te creëren in anders leegstaande kantoren, scholen of zorginstellingen. Met name in grote steden als Amsterdam en Utrecht, waar het kamertekort dringend is, liggen grote kansen voor maatschappelijke, maar ook commerciële initiatieven, om hiermee aan de slag te gaan.